Een zwembad bouwen, wat komt daarbij kijken?

Een zwembad in de tuin is natuurlijk een droom van velen. Wat kan er fijner zijn dan baantjes trekken in uw eigen zwembad, of er zomerdagen en -avonden vol plezier doorbrengen? Een zwembad bouwen is een behoorlijke klus, die flink wat aandacht en voorbereiding vereist, maar eenmaal afgerond heeft u echt iets bijzonders. Maar goed, wat komt er allemaal kijken bij het bouwen van een zwembad? We geven u een uitgebreid overzicht.

Een zwembad bouwen is een flinke klus, die u graag aan de professional overlaat.

Professioneel zwembad laten bouwen?

Wilt u meer informatie over het bouwen van professionele zwembaden of heeft u een vraag en/of opmerking? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Neem contact op

Hoe begint u met een zwembad laten bouwen?

U heeft een droom. U heeft de ruimte en u heeft de mogelijkheden. Het is tijd om een zwembad te laten bouwen, om een droom in vervulling te laten gaan. Maar waar begint u met een zwembad aanleggen in de tuin? De belangrijkste eerste stappen richten zich vooral op de haalbaarheid van het project. Dus voordat er ook maar een schop aarde verplaatst wordt, is het belangrijk om goed voor ogen te hebben hoe het zwembad eruit komt te zien, hoe groot het wordt, uit welk materiaal het bestaat en - last but not least - wat het gaat kosten. Want, dat mag duidelijk zijn, een zwembad bouwen is niet goedkoop. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat u straks echt iets bijzonders heeft; een echt zwembad!

De ligging

De ligging van het zwembad is - gecombineerd met de grootte - de belangrijkste eerste stap. Voordat u overgaat tot actie, is het belangrijk dat u precies weet waar het zwembad komt te liggen en hoe groot het moet zijn. Natuurlijk kiest u voor een plek in de zon, zodat u straks in en bij uw zwembad kunt genieten van vele zonuren. Dit is niet alleen gewoon aangenaam, het zorgt er ook voor dat het zwemwater straks gemakkelijk opwarmt. Naast de zon, heeft u ook een stroomvoorziening nodig en hoewel u die natuurlijk altijd kunt aanleggen, is het fijn als deze sowieso al in de buurt is.

De grootte

Is de ligging eenmaal gekozen, dan is het tijd om de grootte van het zwembad te bepalen. Die hangt natuurlijk bij het zwembad bouwen volledig samen met de locatie. Hoe groot het bad moet worden is natuurlijk helemaal aan u. Het heeft te maken met de grootte van de tuin en uw budget. Want, hoe groter het zwembad, hoe hoger de kosten. Houd er met het bepalen van de grootte wel rekening mee dat u ongeveer anderhalve meter rondom het bad aan ruimte moet overhouden.

Bij het bouwen van een zwembad dient u met verschillende zaken rekening te houden.

De materiaalkeuze

Een ander belangrijk onderdeel van een zwembad laten bouwen is het bepalen van het materiaal. Een zwembad kan uit verschillende materialen bestaan, allemaal met hun eigen karakteristieke eigenschappen.

 • Polypropyleen - Een zwembad bouwen van polypropyleen betekent een zwembad dat in alle vormen en maten kan worden gebouwd. Het zwembad wordt als één blok geproduceerd en geplaatst. Hett materiaal is buitengewoon duurzaam en gaat tientallen jaren probleemloos mee. Een polypropyleen zwembad is van kunststof en vraagt weinig onderhoud.Kortom ideaal voor het maken van een professioneel zwembad.
 • Polyester - De zwembadwanden en -bodem worden opgebouwd door onder andere polyesterlagen. Ook deze zwembaden worden in één stuk gemaakt en geplaatst en ook dit betreft een kunststof zwembad. Polyester heeft een aantal nadelen, zoals verkleuring, niet waterdicht en osmosevorming. Osmose wordt in de volksmond ook polyesterrot genoemd en is een typisch fenomeen dat optreedt bij polyester monoblock zwembaden of bouwkundige baden met een polyester interieur. Het ontstaat doordat het zwembadwater door de polyester wand kan stromen, waardoor er druk ontstaat die blazen veroorzaakt in het polyester.
 • Beton - Een ander materiaal waarmee u een zwembad kunt laten bouwen is beton. Beton is een bewezen basis voor zwembaden en werkt eveneens uitstekend. U kunt een betonvloer gieten en de muren opbouwen uit betonblokken, waarmee u een bijzonder stevige basis hebt. Voor de afwerking kiest men meestal voor een foliebekleding. Tegels of een kunststof coating is ook mogelijk. Een zwembad van beton wordt ook wel een bouwkundig zwembad genoemd.
 • Styropor - Blokken van styropor of styropoor zijn veel lichter dan beton en kunnen dus ook veel eenvoudiger gebruikt worden voor het bouwen van een bouwkundig zwembad. Deze blokken worden dan vervolgens gevuld met beton.

Welk materiaal u kiest hangt af van uw wensen en wellicht kan het lonen om eerst even met een expert te gaan zitten, voordat u aan de slag gaat. Deze expert kan u vertellen wat het beste werkt in uw situatie, zodat u straks een zwembad heeft dat volledig op uw eigen situatie is afgestemd en waar u nog heel veel jaren plezier van kunt hebben.

Een polypropyleen zwembad is een professioneel zwembad dat in uw tuin of woning gebouwd kan worden.

Denk aan de toebehoren

Een zwembad komt nooit alleen; hiervoor zijn vele extra’s mogelijk om het helemaal compleet te maken. Een paar voorbeelden:

 • Zwembadafdekking - Een zwembad kan een magneet zijn voor insecten, takjes en bladeren. Wilt u voorkomen dat u het bad steeds moet reinigen, dan is een zwembadafdekking perfect. Het zorgt er niet alleen voor dat uw zwembad schoner blijft, het neemt ook het eventuele gevaar van open water voor kinderen weg.
 • Zwembad desinfectie - Het zwembadwater moet natuurlijk schoongehouden worden. Dit kan met goede desinfectie, wat ervoor zorgt dat u straks veilig kunt blijven zwemmen.
 • Zwembadfilters - Ook een filter is zeer belangrijk voor het schoonhouden van uw zwembadwater. Vuil blijft in het filter hangen en wordt dus uit het water gefilterd.
 • Zwembad inbouwdelen - U kunt diverse onderdelen laten inbouwen, zoals een stofzuigeraansluiting, inspuiters en skimmers. Deze onderdelen worden subtiel ingebouwd.
 • Zwembad jetstream - Een jetstream is een stevige waterstraal, waar u tegenin kan zwemmen. Dit geeft u de mogelijkheid om aan uw conditie te werken, zonder dat u een groot zwembad nodig heeft.
 • Zwembadoverkapping - Een overkapping biedt feitelijk dezelfde voordelen als een afdekking, maar het zorgt ook voor een langer zwemseizoen met minder onderhoud.
 • Zwembadpomp - Een zwembadpomp is het hart van het hele systeem en zorgt voor de circulatie van het zwemwater.
 • Zwembad randafwerking - De randen van een zwembad moeten natuurlijk ook netjes afgewerkt worden. De mogelijkheden zijn behoorlijk ruim. Natuursteen, keramiek, basalt, graniet, het kan allemaal.
 • Zwembad schoonhouden -U kunt een zwembad op allerlei mogelijke manieren schoonhouden. Hiervoor zijn verschillende apparaten, zoals een zwembadrobot, ontwikkeld die allemaal hun werk uitstekend doen.
 • Zwembadverlichting - Ook de verlichting is er in verschillende soorten en maten. Kiest u voor vrolijk, stemmig, fel of juist niet? Zorg ervoor dat het goed bij uw wensen past.
 • Zwembadverwarming - Wie liever niet in koud water zwemt, kan kiezen voor zwembadverwarming. Hiermee heeft u straks altijd aangenaam warm water.
 • Zwembaddouche - Wilt u dat uw zwembad zo schoon mogelijk blijft? Een buitendouche spoelt vuil weg, zodat men schoon in het bad kan duiken.
 • Zwembad watergordijn - Een watergordijn brengt een stukje tropisch zwembad naar uw tuin en zorgt voor flink wat waterplezier.
 • Zwembadleuning - Met een zwembadleuning stapt u veilig in en uit het zwembad. Geschikt voor allerlei verschillende baden.
 • Zwembad winterkleed - Een winterkleed kunt u over uw zwembad trekken voor de winter. Zo blijft het water schoon en hoeft u in de wintermaanden niet allerlei capriolen uit te halen om de takken en bladeren uit uw bad te houden.
 • Zwembad duikplank en glijbaan - Een duikplank of een glijbaan is natuurlijk perfect voor de kinderen. Het maakt het zwembad echt tot een speelplaats.
Een zwembad kunt u laten bouwen met een zwembadoverkapping.
Door een buitendouche naast uw zwembad te laten bouwen, houdt u het zwembad schoner.

Hoe gaat het bouwen van een zwembad in z’n werk?

Is alles eenmaal besloten, dan is het tijd om het zwembad te bouwen. Dit gebeurt in meerdere stappen en die stappen dienen nauwkeurig genomen te worden. Daarom is het vaak beter om een zwembad te laten bouwen door een professional, zodat u zeker weet dat de kwaliteit van het zwembad gewaarborgd is.

 1. Het uitgraven van de grond
  Een zwembad bouwen begint natuurlijk altijd met het uitgraven van de grond. Een goed gat graven is de absolute basis, omdat daar het zwembad in komt te liggen. Hoe groot het gat moet zijn, heb je natuurlijk al bepaald.
 2. Het plaatsen van het bad
  Deze stap kent meerdere variaties, afhankelijk van de keuze voor je materiaal. Heeft u een betonnen bad, dan wordt er eerst beton gestort voor de vloer, waarna de wanden geplaatst worden. Heeft u een zwembad van polypropyleen, dan wordt het bad in de fabriekshal geproduceerd en in zijn geheel bij u geplaatst.
 3. Het plaatsen van de filterinstallatie
  Een filterinstallatie is van groot belang, omdat deze het water schoonhoudt en vuil verwijdert. Deze installatie wordt geplaatst tijdens de bouw van uw zwembad.
 4. Het plaatsen van eventuele toebehoren
  Heeft u toebehoren aan uw bad toegevoegd? Dan moeten deze ingebouwd worden voordat het bad wordt geplaatst.

Welke alternatieven zijn er voor een zwembad?

Een zwembad is er allereerst voor de nodige verkoeling op warme dagen, maar wat als u niet in staat bent om een fraai zwembad te bouwen in uw tuin, maar wel graag wilt genieten van de verkoeling en het plezier dat water kan bieden? Dan zijn er natuurlijk alternatieven waar u ook veel plezier aan kunt beleven.

Een Spa

Een spa in de tuin (in de volksmond ook wel jacuzzi genoemd) is een zeer fraai alternatief voor een echt zwembad. Een spa biedt heerlijke ontspanning, dankzij de masserende werking van de jets. Iedereen die wel eens in een wellnesscentrum is geweest, weet hoe fijn het kan zijn om gewoon rustig in een spa te zitten en weg te dromen omringd door bubbels.

Een fontein

Een andere mogelijkheid, is het laten bouwen van een fontein. Deze kunnen vrij klein zijn, maar natuurlijk ook veel groter. Fonteinen zijn leuk voor kinderen die er lekker onder kunnen spelen en bieden ook de verkoeling die nodig kan zijn als het hartje zomer is. Hoe de fontein eruit ziet, mag u helemaal zelf bepalen, maar feit blijft dat het er vaak heerlijk in spelen is.

Een buitendouche

Nog zo’n prima manier om lekker koel te blijven; de buitendouche. Met een buitendouche creëert u echt een heerlijke afkoeler voor de warme dagen, die u perfect kunt gebruiken als u lekker ligt te zonnen en even wilt afkoelen.

Een hottub

De hottub is wat meer basic dan een spa, maar blijft een heerlijke plek om tot rust te komen. Ze zijn - zeker in vergelijking met een zwembad - relatief klein, maar geven u wel een heerlijk verkoelende plek als dat nodig is. En omdat de hottub ook gemakkelijk is op te warmen, kunt u er ook prima zitten als het buiten wat kouder is.

De kosten van een zwembad bouwen

Natuurlijk hangt er altijd die ene grote vraag boven dergelijke projecten: Wat zijn de kosten van een zwembad? Een zwembad bouwen brengt kosten met zich mee en hoe hoog die zijn, hangt echt helemaal af van uw wensen. Het is geen zeldzaamheid dat de prijs van een zwembad aanleggen gemakkelijk boven de 25.000 euro kan komen, al moet wel gezegd worden dat u dan een professioneel zwembad heeft waarin u ook echt even een paar baantjes kunt trekken. Een zwembad bouwen in de tuin is gewoon een prijzige klus, maar wel eentje waar u nog heel veel jaren buitengewoon veel plezier aan gaat beleven. Daarnaast verhoogt een zwembad ook nog eens de waarde van uw woning.

De kosten van een zwembad laten bouwen hangen samen met verschillende factoren.

Factoren die meespelen in het bepalen van de kosten van een zwembad bouwen:

 • De grootte van het zwembad
 • Het materiaal dat u wilt gebruiken
 • De te kiezen opties
 • De toebehoren die u wilt laten installeren
 • De afwerking
 • De tijd die het gaat kosten
 • Laat u het zwembad buiten bouwen of kiest u voor een binnenzwembad?

Al met al is het lastig om voor u een standaard prijs te noemen wanneer u een zwembad in wilt laten bouwen. Het is altijd maatwerk en moet door een expert beoordeeld worden, voordat er verdere actie ondernomen gaat worden. Vraag dus altijd eerst een volledige offerte aan, voordat u een team van bouwers aan het werk zet om een professioneel zwembad te bouwen. Aqua Optimaal is de specialist in het produceren en plaatsen van een polypropyleen zwembad, zoals u het voor ogen heeft.

Professioneel zwembad laten bouwen?

Wilt u meer informatie over het bouwen van professionele zwembaden of heeft u een vraag en/of opmerking? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Neem contact op