Zo kunt u uw zwembad zomerklaar maken

De zomer is weer in aantocht en dat betekent dat ook het zwembadseizoen weer van start kan gaan. U heeft uw zwembad vorig seizoen hoogstwaarschijnlijk al winterklaar laten maken en dat betekent automatisch dat u uw zwembad ook zomerklaar moet laten maken. Aqua Optimaal voert het technische onderhoud graag voor u uit door onderstaande stappen te volgen. Wat houdt het zomerklaar maken van uw zwembad precies in?

Zonder kans op lekkages genieten van uw polypropyleen zwembad

Wie heeft er nu geen zin om straks de zwemkleding weer tevoorschijn te halen, te genieten van de zon en een verfrissende duik in het zwembad te nemen? Als dit moment is aangebroken moet het polypropyleen zwembad wel zomerklaar zijn. Aqua Optimaal kan voor vaste klanten zorgen dat hun zwembad weer klaar is voor veel zwemplezier. Regelmatig onderhoud heeft de volgende voordelen:

 • Zwembadonderdelen gaan langer mee
 • Minder kans op problemen met filters en pompen
 • Minder kans op lekkages
Laat jouw zwembad zomerklaar maken.

Professioneel zwembad laten bouwen?

Wilt u meer informatie over het bouwen van professionele zwembaden of heeft u een vraag en/of opmerking? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Neem contact op

Wanneer kunt u beginnen?

Het juiste moment om het zwembad zomerklaar te laten maken is als het zwembadwater een temperatuur van 12 ºC bereikt heeft. Alleen met het winterkleed voor het zwembad eraf halen ben je er nog niet. Het is belangrijk om, voordat de zwembadspecialist komt, het zwembad te reinigen. Voor ouderen en zieken neemt Aqua Optimaal dit natuurlijk graag uit handen.

Deze voorbereidingen kunt u zelf treffen

Bij het zomerklaar maken haalt u het winterzeil weer van het zwembad af. Zorg er daarbij goed voor dat u hem volledig schoonmaakt, voordat u het winterzeil opruimt. U kunt het winterkleed het beste droog opbergen. Zo voorkomt u dat er schimmel ontstaat. Haal daarna al het drijvende vuil met een schepnet uit het zwembad. Spoel het dekzeil met de tuinslang af en laat het drogen alvorens het op de juiste manier op te bergen. Als u het in perfecte staat bewaart kunt u het de komende herfst bij het winterklaar maken van het zwembad opnieuw gebruiken.

Ter voorbereiding kunt u ook de mandjes in de skimmers plaatsen en de winterpluggen verwijderen en opbergen. ’s Winters kunt u de mandjes schoonmaken en opbergen. Vul als het nodig is, uw zwembad met leidingwater. Zo blijft uw zwembadwater optimaal.

Robotstofzuiger voor in het zwembad

Wilt u niet zelf blaadjes en viezigheid uit het zwembad vissen of wekelijks aan de slag moeten met een zwembad stofzuiger? Dan is er ook de zwembadrobot. Deze werkt hetzelfde als een robotstofzuiger voor thuis, maar dan speciaal voor een zwembad. Deze bodemzuiger helpt met het op peil houden van de waterkwaliteit en hierdoor hoef jij nog minder zwembad onderhoud zelf te doen.

Maak jouw zwembad klaar voor de zomer.

In 4 stappen uw zwembad zomerklaar laten maken

Voor vaste klanten voeren wij technisch onderhoud uit in de vorm van een voorjaarsbeurt en een najaarsbeurt. Dit doen wij aan de hand van de volgende stappen:

 1. Filtersysteem reinigen
  Natuurlijk moet de apparatuur in de zomer weer gekoppeld en ingeschakeld worden. Door de filters te laten reinigen gaat u groen zwembadwater en algengroei tegen. Om te voorkomen dat uw zwembadfilter snel verstopt, is het belangrijk dat u uw zwembad goed schoonhoudt.
  Als het zwembad eenmaal vrij is van vuilresten en drijvende elementen en de bodem schoon is, maken wij de filterinstallatie gereed, zodat het water begint te bewegen en opnieuw gaat stromen. Het spoelen van het filter is belangrijk om te voorkomen dat er iets verstopt raakt. Een zwembadfilter schoonmaken garandeert u een veel langere levensduur.
 2. Ph waarde kalibreren en onderhouden
  Nadat het water helder is brengen wij de pH-waarde van het water op peil. De pH-waarde zorgt voor een goede werking van het chloor. Als de pH-waarde goed is voeren we een shockbehandeling uit, dit doen de door chloorgranulaat aan het water toe te voegen.
  Als de pH-waarde correct is moet er een chloorbehandeling worden uitgevoerd, om alle eventuele organische resten in het water te neutraliseren. Na de chloorbehandeling, laten we het water stromen totdat het helemaal gedesinfecteerd is.
 3. Chloor en zuur bevoorraden
  Aqua Optimaal zorgt er ook voor dat chloor en zuur voor het komende jaar weer wordt bevoorraad. Vloeibaar zuur wordt meestal gebruikt in combinatie met een automatisch meet- en doseersysteem voor pH en chloor en kan de pH-waarde van uw zwembadwater verlagen. De ideale pH-waarde voor zwembaden waarbij de chloor werkzaam is en er geen irritatie optreedt, ligt tussen 7,0 en 7,6.
 4. UV-C lamp vervangen
  Wat ook onder het zomerklaar maken van uw zwembad hoort is het vervangen van de UV-C lamp. In iedere UV-C unit vind je een lamp die zorgt voor de juiste desinfecterende werking op het water van het zwembad. Het vervangen hiervan gebeurt meestal ook in het voorjaar, zodat u als eigenaar van het zwembad de hele zomer kunt genieten van een schoon, gezond en helder zwembad.

Klaar om te zwemmen?

Voordat het zwembad klaar is, wordt nogmaals gekeken of er lekkages zijn en of de juiste doseringen zijn gebruikt. Nadat alles is nagekeken en getest is jouw propyleen zwembad gereed voor een mooie zomer. U kunt nu weer onbezorgd genieten!

 • Volledige ontzorging
 • Zomer én winterbeurt
 • Uw zwembadwater blijft optimaal

Het zomerklaar maken van uw zwembad door Aqua Optimaal

Droomt u ook van een zwembad in de tuin? Dan kunt u uw polypropyleen zwembad laten plaatsen door Aqua Optimaal. Bij ons is veel mogelijk en wij staan open voor al uw wensen. Onze servicedienst kan het zwembad ieder voorjaar zomerklaar voor u maken. Daarbij zorgen we ervoor dat alles aangesloten en geinstalleerd wordt, alles wordt gecontroleerd en dat het geheel zwemklaar is. Zo kunt u direct genieten van uw zwembad zonder iets te hoeven doen. Ook kunnen wij uw zwembad winterklaar maken.

Bent u vaste klant bij Aqua Optimaal? Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van de componenten en vermindert de kans op schade. Vul het contactformulier in om een afspraak te maken. Dit kan natuurlijk ook telefonisch.

Zwembadonderhoud?

Wij helpen onze klanten graag met het onderhoud van hun zwembaden. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Neem contact op