Zwembad: filter en pomp

Het filter is essentieel voor de levensduur van het zwembad.

Zand of glasfilter

Een zwembad wordt gefilterd door een glas- of zandfilter. Het zwembadwater wordt vanuit de skimmers door het zandfilter gepompt. In het zandfilter zit kwartszand waar het vuil achter blijft en het schone water stroomt weer terug naar het zwembad. In een glasfilter zit logischer wijs glas.

Aqua Optimaal heeft voor elk zwembad een passend filter; uitsluitend van hoogwaardige kwaliteit. Deze zandfilters zijn vervaardigd uit gewapend polyester en zijn voorzien van een hele degelijke 6-weg kraan. Hiernaast is een compleet geïnstalleerde filterkamer te zien. Ook deze filterkamer kunnen wij leveren. Deze produceren wij ook in eigen beheer.

Filtermedium

In een zandfilter zit zoals de naam al doet vermoeden zand. Dit kwartszand is +/- 0,3 mm. Dit zand is onderhevig aan slijtage en dient daarom 1 keer per twee jaar te worden vervangen. Sinds kort is er sinds kort AFM glasmedium op de markt.

In plaats van zand zit er glas in het filter. Het voordeel hiervan is dat dit nooit vervangen hoeft te worden. Het heeft een betere doorstroming, energie zuiniger en er ontstaat geen bacteriefilm.

Zwembadpomp

Wilt u een zwembadpomp op maat en van goede kwaliteit, dan bent u bij Aqua Optimaal aan het goede adres. Wij hebben zwembadpompen van 5 m3 tot 30 m3 per uur en zijn altijd uit voorraad leverbaar. Al onze pompen zijn zelfaanzuigend.

Dit houdt in dat de pomp niet onder/gelijk met het waterniveau in het zwembad hoeft te staan, maar er ook boven kan staan. Meestal leveren wij Kripsol pompen, dit zijn pompen van zeer hoge kwaliteit en hebben een lange levensduur.

Energie besparen

Wilt u energie besparen, dan is een frequentieregelaar een must. Een frequentieregelaar kan een pomp terugdraaien zodat de pomp minder liters verpompt, maar ook veel minder stroom verbruikt. Dit kan, omdat de kracht van de zwembadpomp alleen nodig is tijdens het spoelen van het filter of tijdens het stofzuigen. Tijdens het filteren van het water is het beter dat de pomp op een lagere frequentie draait, zodat het vuil beter uit het water gefilterd kan worden. Het water stroomt langzamer door het filter, waardoor er meer vuil achterblijft. Een dergelijke frequentieregelaar is bij Aqua Optimaal verkrijgbaar vanaf €1049,-.

Meer standen zwempomp

Tegenwoordig zijn er ook zwembadpompen met een frequentieregelaar ingebouwd. Deze pompen hebben meerdere standen, waarbij bijvoorbeeld de eerste stand gebruikt kan worden tijdens het filterproces. En een tweede stand tijdens het spoelproces als er meer vermogen nodig is. Meer standen zwembadpompen zijn leverbaar vanaf €1.250,-.

Meer weten?

Wilt u meer weten? Heeft u inhoudelijke vragen? Neem gerust contact met ons op.

Contact